Home > Social Media > Pasărea din România care se hrănește și bea apă în aer și doarme în timpul zborului. Nu aterizează decât atunci când cuibăreștee
Social Media

Pasărea din România care se hrănește și bea apă în aer și doarme în timpul zborului. Nu aterizează decât atunci când cuibăreștee

Pasărea din România care se hrănește și bea apă în aer și doarme în timpul zborului. Nu aterizează decât atunci când cuibăreștee

Descoperă drepneaua neagră din România, pasărea care doarme și se hrănește în zbor, și nu aterizează decât pentru cuibărire.

Drepneaua neagră, o pasăre migratoare din România, este remarcabilă prin faptul că își petrece cea mai mare parte a vieții în aer, unde doarme, se hrănește și se hidratează. Această specie, asemănătoare cu rândunica, face parte din familia apodidelor (Apodidae) și este răspândită într-o mare parte a Europei, în nordul Africii și în Asia.

În România, drepnelele negre sunt oaspeți de vară ce își fac apariția în ultima decadă a lunii aprilie sau în primele zile ale lunii mai, plecând apoi în cursul celei de-a doua decade a lunii august. Călătoresc în principal în timpul nopții, având o preferință pentru a doua jumătate a nopții, spre zori. În țara noastră, aceste păsări sunt răspândite în special în jumătatea estică, ocupând zone stâncoase și localități, numărându-se între 15.000 și 60.000 de perechi cuibăritoare.

Drepneaua neagră este una dintre cele mai rapide zburătoare din lume, putând atinge o viteză de peste 200 km/h. Își petrece majoritatea timpului în aer, unde își capturează hrana, se împerechează, bea și chiar doarme, plutind într-un zbor relaxat la înălțimi mari. Întră în cuib în timpul zborului și, în caz de necesitate, se agață abil de intrarea în cuib, de unde își ia zborul prin lansarea în cădere liberă de la înălțime.

Aceste păsări nu se așează niciodată pe sol, deoarece le este dificil să se ridice în zbor de pe pământ sau din vegetația înaltă. Acest lucru se datorează faptului că picioarele lor scurte și slab dezvoltate nu sunt capabile să impulse pasărea de la sol în timpul decolării. Puii care cad pe pământ nu sunt capabili să zboare de pe sol.

Drepneaua neagră atinge maturitatea sexuală la vârsta de patru ani. Este o specie monogamă, cu perechea care rămâne împreună pe toată durata vieții, manifestând o mare fidelitate față de locurile de cuibărit. Împerecherea are loc în timpul zborului, fiind precedată de un joc nupțial spectaculos, desfășurat în zboruri acrobatice de mare viteză.

Fundația Visul Luanei, care se ocupă de protecția și salvarea păsărilor, recomandă ca în cazul în care se întâlnește o drepnea neagră pe sol, să fie contactată imediat, oferind asistența necesară. Nu se recomandă încercarea de a arunca pasărea în aer sau de a-i oferi apă sau hrană, acestea putând duce la moartea sa.